Nextcloud – Evropa se de-amerikanizira


Vse več evropskih vlad vse resneje jemlje digitalno suverenost in tuje rešitve računalništva v oblaku nadomešča z evropskimi.

Države in njihova gospodarstva temeljijo na podatkih in delu z njimi. In ker so ti tako pomembni je pravzaprav nerazumljivo, da se tako evropska podjetja kot države kar zadeva podatkovno infrastrukturo odločajo več ali manj za ameriške ponudnike, kot so Amazon, Microsoft in Google.

Je to strateško pametna odločitev? Seveda ne. Ameriško nasprotovanje in »jamranje« okoli Splošne uredbe EU o varovanju podatkov (GDPR) in francoske uvedbe tako imenovanega »digitalnega davka«, še bolj pa ameriški CLOUD Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act), ki zapoveduje ameriškim ponudnikom storitev v oblaku, da morajo na zahtevo oblasti omogočiti dostop do uporabnikovih podatkov tudi če ti niso shranjeni na ozemlju ZDA, so znak, da se bo treba otresti ameriškega de-facto monopola.

Zato se vse več evropskih držav oziroma njihovih ministrstev in agencij odloča za prehod na rešitve, ki jih ponuja nemško podjetje Nextcloud. Rešitev naj bi tako v kratkem uporabili nemška in švedska vlada, francosko notranje ministrstvo in še kdo.

Več…

Comments are closed.