Google predstavil svoj operacijski sistem


Pred devetimi meseci smo dobili Google Chrome browser, zdaj ima že preko 30 milijonov uporabnikov. Sedaj nam Google predstavlja, kot to sami imenujejo, dodatek k browserju – Google Chrome operacijski sistem.

Hiter razvoj interneta je spremenil način uporabe računalnika in s tem je nastal nekakšen prepad med tem kar operacijski sistemi ponujajo in med tem kar uporabnik dejansko potrebuje. Arhitektura operacijskih sistemov, ki jih uporabljamo na namizjih je bila zasnovana v času, ko interneta še ni bilo. V teh letih smo dobili mnogo izboljšav uporabniškega vmesnika, vendar se v osnovi niso dosti spremenili. Google Chrome nam ponuja priložnost, da ponovno razmislimo kaj naj bi operacijski sistemi bili.

Google operacijski sistem bo na voljo končnim uporabnikom šele čez kakšno leto. Izdan bo pa že predvidoma konec tega leta pod odprto kodno licenco, na voljo za testiranje in razvoj odprto kodni skupnosti.

Kaj Google Chrome OS ponuja:
1. Hitrost – obljubljajo nam lahek in hiter OS, ki nas bo spravil na internet v nekaj sekundah
2. Enostavnost – "back to basics"
3. Varnost – Kot vsi popularni odprto kodni operacijski sistemi, tudi Google Chrome OS ne bo imel problemov z virusi, saj so na to že mislili ob sami zasnovi operacijskega sistema.

Google Chrome OS je nov projekt, ločen od Androida. Med tem ko je namen Androida delovati na zelo različnih napravah, predvsem mobilnih telefonih, je Chrome OS usmerjen predvsem na uporabnike spleta.

vir: Google

  1. #1 by Danci on 10 julija, 2009 - 7:51 pop

    Google OS

Comments are closed.