Tobak – odprto kodni pionir med rastlinami


COKS ne podpira kajenja, če ravno gre za odprto kodno sorto tobaka. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom

COKS ne podpira kajenja, če ravno gre za odprto kodno sorto tobaka. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom

Današnji prispevek prihaja iz sveta biotehnologije.
Znanstveniki so razvili alternativno metodo vstavljanja koščkov DNA zapisa v celice z uporabo transbakterije in jo izdali pod odprto kodno biološko licenco, po vzoru odprto kodnih licenc v informatiki.

Trenutno veljavna patentna zakonodaja omogoča podjetjem, da zaščitijo inovacije. S patentom je že zaščitena tudi najbolj poznana metoda za spreminjanje genskega zapisa v rastlinah z agrobakterijo.
Licenca seveda ni poceni in legalna uporaba tega postopka je tako rezervirana za premožnejše akterje na trgu. Vendar sedaj obstaja alternativa, po vzoru odprte kode v informatiki, je tudi biotehnologija dobila svojo odprto kodno licenco, ta sliši na ime Bios (Biological Open Source). Primer uporabe te licence je proces alternativnega spreminjanja DNA z uporabo transbakterije. Znanstveniki, jo lahko uporabljajo prosto, brez komercialnih omejitev, hkrati pa na inovacije, ki izhajajo iz te metode ne morejo aplicirati večjih restrikcij.

Metodo vnosa DNA zapisa s transbakterijo so razvili na tobaku, kjer jim je uspelo prenesli DNA zapis. Metoda pa se že uspešno uporablja tudi na rižu.

Več informacij: Cambia
BiOS licenca

, , ,

Comments are closed.