Fundacija UXL za odprt standard za programiranje pospeševalnikov


Fundacija Linux Foundation je na vrhu Open Source Summit Europe v Bilbau v Španiji napovedala ustanovitev fundacije Unified Acceleration (UXL).

Poslanstvo skupine je zagotoviti »odprt standardni programski model pospeševalnika, ki poenostavlja razvoj zmogljivih medplatformnih aplikacij«. Med ustanovnimi člani fundacije so podjetja Arm, Fujitsu, Google Cloud, Imagination Technologies, Intel, Qualcomm in Samsung. Na tem seznamu najbolj očitno manjka podjetje Nvidia, ki za delo s svojimi grafičnimi procesorji ponuja lasten programski model CUDA.

Ta nova platforma je v bistvu nadgradnja pobude oneAPI, katere namen je prav tako ustvariti nov programski model, ki bo razvijalcem olajšal podporo širokemu naboru pospeševalnikov, ne glede na to, ali gre za grafične procesorje, FPGA ali druge specializirane pospeševalnike. Tako kot pri specifikaciji oneAPI je cilj nove podlage zagotoviti, da lahko razvijalci uporabljajo te tehnologije, ne da bi se morali poglobiti v posebnosti osnovnih pospeševalnikov in infrastrukture, na kateri tečejo.

»Linux in GNU sta z odprto kodo in standardi preoblikovala programsko opremo za procesorje, ki zajema vse od vgrajenega do računalništva v oblaku,« je dejal Robert Cohn, Intel Corporation, urednik specifikacije oneAPI. »Kot ustanovni član Unified Acceleration Foundation verjamem, da sta odprta koda in standardi bistvenega pomena za oblikovanje medplatformnega programskega sklada za grafične procesorje in druge pospeševalnike, ki bo služil kot temelj za naslednjo generacijo računsko in podatkovno intenzivnih aplikacij.«

Več…

Comments are closed.