EU bo ustanovila delovno skupino za preiskavo ChatGPT


Do te poteze je prišlo po tem, ko so številni regulatorji zasebnosti podatkov iz vse Evrope izrazili pomisleke o skladnosti klepetalnega robota z zakonodajo EU o zasebnosti GDPR.

Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) je 13. aprila napovedal, da namerava ustanoviti posebno delovno skupino za preiskavo ChatGPT, potem ko so številni evropski varuhi zasebnosti izrazili dvome o skladnosti tehnologije s Splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR). EDPB je v izjavi, objavljeni na njegovem spletišču, navedel, da je delovna skupina namenjena »spodbujanju sodelovanja in izmenjavi informacij o morebitnih izvršilnih ukrepih, ki jih izvajajo organi za varstvo podatkov«.

Do odločitve je prišlo po tem, ko je prejšnji mesec italijanski regulator za varstvo podatkov izdal začasno prepoved za ChatGPT zaradi domnevnih kršitev zasebnosti, povezanih z zbiranjem in shranjevanjem osebnih podatkov klepetalnega robota, CNIL, francoski organ za varstvo zasebnosti, pa prav tako preiskuje pet pritožb zoper klepetalnega robota, vključno s pritožbo Erica Botherala, člana spodnjega doma francoskega parlamenta, ki zastopa regijo Côtes d'Armor.

Več…

Comments are closed.