LibreOffice in Nextcloud za institucije EU


Urad EU za varstvo podatkov je zaključil pogajanje o pogodbi za uporabo storitev Nextcloud in LibreOffice Online v institucijah EU. Rešitve zdaj preizkuša.

Nadzornik EU za varstvo podatkov Wojciech Wiewiórowski želi institucijam EU olajšati prehod z Microsoftovih programov na brezplačno programsko opremo. Njegov urad se je s ponudnikom storitev v eni od držav članic dogovoril o okvirni pogodbi, ki je na voljo tudi vsem institucijam EU. Gre za uporabo rešitve za sodelovanje Nextcloud in pisarniškega paketa LibreOffice Online. Oblikovana sta tako, da uporabnikom omogočata izmenjavo datotek, pošiljanje sporočil, video klice in ustvarjanje skupnih osnutkov v varnem okolju v oblaku.

Wiewiórowski in njegova ekipa so obe rešitvi februarja že začeli testirati, v prihodnjih mesecih pa želijo ugotoviti, »kako lahko ti orodji podpirata vsakodnevno delo institucij EU«. Ta pilotna faza je del širšega »procesa razmisleka« o strukturah na področju IT v upravi, ki poteka od lanskega leta. Cilj je spodbuditi institucije EU, da »razmislijo o alternativah velikim ponudnikom storitev«, saj j po pomemben korak k boljšemu upoštevanju veljavnih predpisov, kot je recimo Posebna uredba o varstvu podatkov za te institucije, ki temelji na uredbi GDPR. Wiewiórowski meni, da brezplačna programska oprema ponuja »zasebnosti prijazne alternative običajno uporabljenim velikim ponudnikom storitev v oblaku«. Takšne rešitve lahko zato »zmanjšajo odvisnost od monopolnih ponudnikov in škodljive učinke zaklenjenosti«. S pogodbo, sklenjeno s pogajanji, organ izpolnjuje svoje obveznosti glede podpore drugim institucijam EU »pri zaščiti digitalnih pravic«. Pri tem daje dober zgled.

Več…

Comments are closed.