Microsoft si je premislil


Microsoft je potrdil, da ne bo uvedel napovedane nove politike, ki bi razvijalcem dejansko prepovedala prodajo odprtokodne programske opreme v trgovini z aplikacijami Windows.

V razdelku 10.8.7 dokumenta Microsoft Store Policies, ki je bil posodobljen sredi junija in naj bi začel veljati v soboto 16. julija, je bilo navedeno, da razvijalci ne smejo »… odprtokodne ali druge programske opreme, ki je sicer na splošno na voljo brezplačno ne smejo izkoriščati za kovanje dobička ali postavljati nerazumno visokih cen glede na lastnosti in funkcionalnosti, ki jih zagotavlja njihov izdelek«.

Čeprav se je zdelo, da je bil namen nove politike preprečiti razvijalcem, da bi služili s trdim delom drugih oziroma odprtokodne skupnosti, je besedilo v takratni obliki razvijalcem in lastnikom intelektualne lastnine v bistvu preprečevalo prodajo svoje programske opreme. Kritike odločitve so zalegle, saj je Microsoft najprej sporočil, da bo odložil izvajanje dokler natančno ne pojasni, kakšni so njegovi nameni, nato pa izdal posodobljeno različico pravil, v kateri je odstranil vse omembe odprtokodne programske opreme, v poglavju 11.2 pa navedel povezavo, preko katere lahko razvijalci in podjetja prijavijo kršitve intelektualne lastnine.

Več…

Comments are closed.