Izšel je GNOME 42


GNOME 42 med drugim prinaša nov globalni temni način, nov način zajemanja slike zaslona in snemanje videoposnetkov in številne druge spremembe.

Nova nastavitev Dark Style omogoča nudi uporabnikom temni način v vseh aplikacijah, ki ga podpirajo, vključno s sistemskimi aplikacijami in večino aplikacij GNOME, na temni način pa je mogoče preklopiti tudi ozadja. Uporabniki lahko tudi izberejo, da se določene aplikacije odprejo v temnem ali svetlem načinu ne glede na globalne nastavitve nastavitev.

Novo orodje za izdelavo zaslonskih slik v okolju GNOME 42 se prikaže, ko na tipkovnici pritisnete tipko Print Screen. V pojavnem oknu imate možnost shraniti sliko ali posneti videoposnetek, ki prikazuje dogajanje na celotnem ali le delu zaslona.

Novi aplikaciji Urejevalnik besedila in Konzola sta zdaj privzeti aplikaciji za urejanje besedila ali odpiranje emulatorja terminala, omogočata pa tudi delo zavihki in temni način.

Ekipa okolja GNOME je številne osnovne aplikacije posodobila tudi na GTK 4 in libadwaita, kar po besedah razvijalcev prinaša izboljšave zmogljivosti in »nov sodoben slog uporabniškega vmesnika«. Med posodobljenimi aplikacijami so Koledar, Stiki, Kalkulator, Ure in Upravitelj aplikacij GNOME Software.

Več podrobnosti o spremembah v okolju GNOME 42 si je mogoče prebrati v opombah k izdaji in v spodnjem videu.

Več…

Comments are closed.