Stopili so skupaj


Google, Microsoft, Apple in Mozilla združujejo moči za izboljšanje brskalnikov

Google, Microsoft, Apple in Mozilla Foundation so napovedali skupna prizadevanja za izboljšanje interoperabilnosti brskalnikov. Cilj je, da bi Chrome, Edge, Safari in Firefox zagotavljali »enako zanesljivo in dosledno spletno izkušnjo« in »zmanjšanje števila bolečih točk za razvijalce in jim pomagati, da se osredotočijo na ustvarjanje svojih spletnih izkušenj, namesto da se ukvarjajo z različnimi nedoslednostmi v brskalnikih«.

V ta namen so podjetja skupaj razvila testno orodje, imenovano Interop 2022, ki se osredotoča na 15 elementov sodobnih brskalnikov, za katere se ve, da povzročajo največ glavobola razvijalcem. Google, Microsoft, Apple, Mozilla, Bocoup in Igalia so se dogovorili, da bodo zagotovili enako obnašanje brskalnikov na teh področjih. Ta vključujejo kaskadne plasti (cascade layers), barvne prostore (color spaces), barvne funkcije CSS, enote vidnega polja (viewport units), pomikanje, kontrole obrazcev itd.
Razvijalci in uporabniki lahko napredek brskalnikov Chrome, Edge, Safari in Firefox na 15 področjih spremljajo na nadzorni plošči Interop 2022. Na strani so prikazane ocene za stabilne in eksperimentalne različice vsakega brskalnika (Chrome in Edge Dev, Firefox Nightly in Safari Tech Preview), pojasnjeno pa je tudi, kako se te ocene izračunavajo.

Kot je videti iz trenutnih rezultatov, je indeks sodelovanja pri polnih različicah še bolj ubog, razvojne pa dajejo bolj optimistično sliko.

Več…

Comments are closed.