Konec leta konec Flasha


Adobe je napovedal, da bo 31. decembra (do)končno pokopal svoj Flash.

Adobe Flash je orodje, ki je na smrtni postelji že celo večnost, a se njegov avtor nikakor ne more odločiti za evtanazijo. Mobilne različice so se odpovedali že leta 2012, leta 2017 so napovedali, da se bo enako zgodilo z namizno različico, kar pa bodo dejansko izvedli očitno šele konec letošnjega leta.

In zakaj je vse skupaj tako dolgo trajalo? Zato, ker je bil Flash dolga leta de facto standard za razvoj multimedijskih spletnih vsebin, vključno z aplikacijami, igrami in videom. Razvijalci so ga imeli radi, saj je nudil širok nabor možnosti, težava pa je bila v tem, da je bil sistemsko dokaj požrešen, še bolj težavne pa so bile ranljivosti, ki so morebitnim napadalcem omogočale… marsikaj. Adobe teh težav ni znal ustrezno rešiti, zato so se pričele pojavljati alternative v obliki HTML 5, CSS, JavaScripta in še česa, a se niso »prijele« čez noč in Flasha tudi niso čez noč nadomestile.

A so ga in zdaj je očitno tako daleč, da je tudi Adobe ugotovil, da je čas, ko je treba vtikač potegniti iz vtičnice. In to bo naredil 31. decembra, do takrat pa bo uporabnike obveščal, da naj ga odstranijo iz svojih naprav.

Več: Adobe

Comments are closed.