Ne marate sestankov?


Kaj pa, če bi nanj poslali svojega digitalnega dvojčka?

Mnogi zadnje tedne delate od doma, s sodelavci pa komunicirate preko videopovezav. V »normalnih« časih sestankov, torej takšnih, kjer smo s sodelavci v istem prostoru, se jim je težko izogniti, v digitalnih časih in ob pomoči umetne inteligence pa… Kot je pokazal možak z imenom Matt Reed, zadeva s komunikacijskim programom Zoom (ta je sicer zadnje dni v nemilosti) sploh ni tako zapletena, saj je večina potrebnih orodij že na voljo in to brezplačno. No ja, vsaj za angleško govoreče področje.

Najprej morate ustvariti to, kar bodo sogovorniki videli. V ta namen posnamete čim več fotografij, ki prikazujejo, kako sedite pred kamero (ne pozabite tu in tam na kakšnem posnetku pomežikniti) in iz njih izdelate animacijo. Pri tem ni treba skrbeti za to, da bo vse skupaj videti zelo tekoče. Malce »zatikanja« je celo dobro, saj bo ustvarilo vtis težave na zvezi, kar bo, kot boste videli kasneje, prišlo prav kot izgovor.

Drugi korak je izdelava kratke spletne aplikacije, v katero vgradite odprtokodno knjižnico Artyom.js, ki »posluša« sogovornike in če zasliši znano frazo, nanjo preko sistema sinteze govora odgovori z v naprej pripravljenimi odgovori. Če sogovornik recimo vpraša: »Kako si?«, mu sistem odgovori: »V redu, hvala!«, če zasliši: »Adijo!« odgovori s: »Se slišimo, pazite nase!« in tako naprej. Če česa ne razume, pa se lahko izmuzne z: »Nisem slišal težave na zvezi!«. Nato posnet video z aplikacijo ManyCam predelate tako, da računalnik »misli«, da gre za pravo kamero, ta »vir« pa nato vključite v Zoom namesto pravega.

Roko na srce, vse skupaj še ni tako daleč, da bi lahko koga res preslepili, a v tem primeru gre za enega samega človeka in malo preprostega programiranja. Če bi se k temu nekdo spravil bolj resno, bi rezultati že na tej stopnji tehnološkega razvoja lahko bili bistveno bolj prepričljivi. No, zaenkrat so samo zabavni…

Več…

Comments are closed.