Konec priljubljene zbirke?


Simple Mobile Apps, zbirka brezplačnih in odprtokodnih aplikacij za Android, bo kmalu v lasti kontroverznega založnika ZipoApps.

Vsa orodja v zbirki Simple Mobile Apps imajo nekaj skupnih značilnosti: so odprtokodna, brezplačna ter izjemno dobro zasnovana in optimizirana za določena opravila. Zato seveda ni čudno, da so Simple Keyboard, Simple Gallery Pro in še cela vrsta drugih, zelo priljubljena med uporabniki mobilnega operacijskega sistema Android. Vse aplikacije so na voljo v storitvi F-Droid in Google Play. Pro različice aplikacij v Google Play so na voljo za plačilo, medtem ko so v F-Droidu brezplačne.

Kot kaže bo podjetje Simple Mobile Tools kmalu dobilo novega lastnika. Menjava lastnikov programskih podjetij ni nobena redkost, je pa pogosto pomembno, komu se nekaj proda, saj je od tega odvisna prihodnja smer razvoja. Glavni razvijalec in lastnik projekta je na glavni strani projekta GitHub potrdil, da so prodajna pogajanja v teku, kupec pa naj bi bilo podjetje ZipoApps s sedežem v Izraelu, znano po tem, da kupuje aplikacije, prihodke pa povečuje tako, da tem aplikacijam doda kakšne naprednejše možnosti, predvsem pa oglaševanje in sledenje.

Podjetje ZipoApps na svojem spletnem mestu v enem samem stavku opisuje, kaj počne: »Smo ZipoApps, pridobivamo najboljše aplikacije in jih popeljemo na naslednjo raven.« Opisujejo se kot »vodilno svetovno podjetje za donosne aplikacije« in da razumejo, »kako monetizirati mobilne aplikacije«. Uporabniki se zdaj bojijo, da bo enaka usoda doletela tudi Simple Mobile Tools. Brezplačne aplikacije tega projekta v storitvi Google Play že vsebujejo oznako »vsebuje oglase«.

Takoj ko se je razvedelo, da bo podjetje Simple Mobile Tools morda prodano, je nastala kopija obstoječe zbirke. Imenuje se Fossify, ustvaril jo je Naveen Singh, sodelavec prvotnega projekta, ki je tudi obljubil, da bo orodja vzdrževal.

Če uporabljate Simple Mobile Apps in ste jih namestili preko Google Play, boste morda želeli spremljati posodobitve, saj se v njih lahko pojavijo spremembe, s katerimi se morda ne boste strinjali.

Več…

Comments are closed.