Tumbleweed in Leap bosta dobila sorodnika


Projekt openSUSE ponuja novo distribucijo Linuxa, imenovano openSUSE Slowroll.

Različica je nekakšna »vmesna faza« med sestrskima openSUSE Tumbleweed in openSUSE Leap. Medtem ko slednja ponuja predvsem dobro preizkušeno, a starejšo programsko opremo, openSUSE Tumbleweed kot tako imenovana distribucija s tekočo izdajo v sistem nenehno prinaša najnovejše različice programske opreme, v kateri uporabniki dobijo sveže aplikacije, ki pa še vedno lahko vsebujejo hrošče ali povzročajo neprijetnosti – lastniki grafične kartice Nvidia vam lahko o tem povedo marsikaj.

OpenSUSE Slowroll je »nekje vmes«, saj uporablja model tekoče izdaje openSUSE Tumbleweed, vendar posodobitve uporablja šele po enem do dveh mesecih. Popravki hroščev ali odpravljene varnostne vrzeli se v sistem vključijo takoj. Na ta način uporabniki prejmejo posodobljeno programsko opremo in stabilnejši sistem. Ker se novo jedro v povprečju ne pretaka po linijah vsak teden, se hkrati zmanjša količina podatkov, ki jih je treba prenesti.

OpenSUSE Slowroll bi srednjeročno lahko nadomestil openSUSE Leap, ki trenutno temelji na izdaji za delovne postaje operacijskega sistema Suse Linux Enterprise (SLE), a bo ta združena s prihajajočo platformo Adaptable Linux Platform (ALP), ki je bila od temeljev prenovljena. Zato mora projekt openSUSE pripraviti rešitev za Leap, ki, za razliko od ALP, svoje aplikacije še vedno dobavlja kot klasične pakete.

Ekipa openSUSE ocenjuje tri pristope. Prvič, Leap bi se lahko nadaljeval v sedanji obliki pod lastnim vodstvom, kar bo zahtevalo veliko dodatnega dela. Druga možnost je, da se Leap nadomesti s Slowrollom, razmišljajo pa tudi o tretji možnosti, pri kateri bi Leap zamenjali z novo distribucijo, imenovano Linarite. Ta naj bi ponujala stabilno namizje Linux, vendar manjšo izbiro programske opreme kot Leap. Začetna točka bi bil program ALP, ki bi mu prostovoljci nato dodajali dodatne pakete – podobno kot se to trenutno počne pri Leapu. Richard Brown, arhitekt distribucije pri podjetju Suse, opisuje Linarite tudi kot »navadno staromodno distribucijo namiznega sistema«.

Več…

Comments are closed.