Red Hat razjezil odprtokodno skupnost, drugič


Linux razvijalci SUSE, CIQ in Oracle so napovedali ustanovitev združenja OpenELA (Open Enterprise Linux Association), ki naj bi spodbujalo »razvoj distribucij, ki so združljive z Red Hat Enterprise Linux (RHEL)«. Ustanovni člani nameravajo še letos ustvariti pogoje za »zagotavljanje odprtega in svobodnega vira izvornega kode za podjetniški Linux«.

Osnova za ustanovitev združenja je bila objava podjetja Red Hat junija letos, ko je to hčerinsko podjetje IBM-a sporočilo, da v prihodnje ne bo več javno dostopno ponujalo izvornega kode za svojo podjetniško distribucijo RHEL prek sistema Git CentOS. Odločitev je dvignila veliko prahu, saj je veliko razvijalcev binarno združljivih klonov RHEL, kot so Alma Linux, Rocky Linux in Oracle Linux, odvisnih od tega sistema.

Za začetek želijo člani zdaj zagotoviti »vire, ki so potrebni za združljivost z RHEL« in se osredotočiti predvsem na RHEL 8 in 9 (tudi RHEL 7 zaenkrat ni izključen), poleg tega pa so se tudi zavezali, da bodo izvorne vire OpenELA zagotavljali skupnosti »za nedoločen čas«.

V ustanovnem pismu združenja je med drugim citiran vodja razvoja Linuxa pri podjetju Oracle, Wim Coekaerts, ki pravi: »Veliko velikih organizacij se je obrnilo na nas, da bi poudarili pomen skupinsko upravljanega izvornega kode za EL!« Zato omenjene tri ustanovne družbe v svoji napovedi obljubljajo, da bodo »izvorne kode, orodja in sistemi prek OpenELA še naprej na voljo skupnosti«.

SUSE, CIQ in Oracle se ne vidijo kot ekskluzivni člani OpenELA. K sodelovanju vabijo tudi druge organizacije in posameznike, da dajo svoj prispevek skupnemu prizadevanju.

Več…

Comments are closed.