VirtualBox je še vedno živ


Tri leta po zadnjem večjem izidu je program VirtualBox spet pokazal znake življenja – v obliki obsežne posodobitve funkcij na različico 7.0.

Ker se z VirtualBoxom v zadnjih letih ni nič dogajalo (zadnja posodobitev na različico 6.1 je bila pred tremi leti, skok na različico 6.0 pa se je zgodil konec leta 2018), so se mnogi bali, da so mu šteti dnevi. A VirtualBox 7.0 nakazuje, da mogoče le ni tako.

VirtualBox 7.0 bistveno razširja Oraclovo brezplačno programsko opremo za virtualizacijo: med drugim lahko virtualne računalnike (VM) zdaj v celoti šifrirate, vključno z datotekami dnevnika konfiguracije in shranjenimi datotekami (vendar zaenkrat le prek ukazne vrstice in ne prek grafičnega uporabniškega vmesnika). Virtualne računalnike v oblaku je zdaj mogoče dodati v program za upravljanje in jih tam upravljati na enak način kot lokalne virtualne računalnike. Enako velja za virtualna omrežja – lokalni virtualni računalniki lahko uporabnike po želji neposredno povežejo z omrežji v oblaku. Oracle vse te funkcije prilagaja lastnim storitvam v oblaku, imenovanim OCI, konkurence, kot sta AWS in Azure pa ne omenja. Po novem je mogoče dodati virtualne module TPM (Trusted Platform Modules) v skladu s standardoma 1.2 in 2.0. Po želji lahko uporabniki aktivirajo varen zagon za svoje virtualne računalnike. Krmilniki USB EHCI in XHCI so del brezplačnega osnovnega paketa različice 7.0.

Nova je tudi podpora 3D, ki temelji na DirectX 11 v operacijskem sistemu Windows in DXVK v drugih operacijskih sistemih. Grafični upravljalni vmesnik je dobil nekaj praktičnih upravljalnih funkcij –  z novim orodjem lahko recimo spremljate pomembne statistične podatke o zmogljivosti, kot sta izkoriščenost procesorja in pomnilnika RAM delujočih virtualnih računalnikov. VirtualBox zdaj zbira vse informacije o VM in sporočila o napakah v centru za obvestila, kar je prav tako novost.

Osnovni paket VirtualBoxa je na voljo kot odprtokodna programska oprema pod licenco GPLv3, vendar so nekateri moduli in razširitve za goste ločeno pod drugimi lastniškimi licencami.

Več…

Comments are closed.