Linux za začetnike


Je novincem bolj prijazen Linux Mint ali Ubuntu?

Linux Mint je distribucija Linuxa, o kateri se že nekaj časa kar veliko govori. Ker je njen uporabniški vmesnik zelo preprost in zelo primeren za tiste, ki so navajeni sistema Windows, saj mu je Mint po načinu dela precej podoben. In kako se obnese v primerjavi z Ubuntu?

Namizje – Kar zadeva uporabniški vmesnik je Mint za novince v Linuxu vsekakor bolj domač. Namizje oziroma namizni grafični vmesnik je na voljo v treh »okusih«, XFCE, MATE in Cinnamon, pri čemer najpogosteje uporabljan slednji, saj zelo spominja na Windows XP/Vista/7. Kaj pa Ubuntu? No, ja, ta še najbolj spominja na – Ubuntu…

Strojne zahteve – Druga prednost distribucije Mint je v zahtevah po strojni opremi – pri Mint so te precej bolj blage, tako da se sistem bolje obnese na starejših računalnikih, pri novejših pa neke opaznejše razlike ni.

Nameščeni programi – sicer nismo nek ljubitelji tako imenovanega »bloatwara«, kdo pa je, zato se lahko Mint na prvi pogled zdi malce prenapolnjen, a podrobnejši ogled pokaže, da gre za več ali manj osnovne programe in orodja, ki jih bomo res kdaj potrebovali. A če je Mint palce prepoln, je Ubuntu skoraj malce preveč prazen. Razen LibreOffice v njem ni skoraj ničesar, tako da na po namestitvi čaka še kar nekaj nameščanja. Kar za bolj izkušenega uporabnika ni slabo, saj bo v sistem dodal le to, kar res potrebuje.

Prilagajanje – Ubuntu sicer ponuja kar nekaj možnosti prilagajanja sistema lastnim željam, a je Mint pri tem vsekakor precej bolj radodaren.

Sistemske zahteve – pri sistemskih zahtevah je vedno križ, saj je težko oceniti uporabnost sistema pri minimalni konfiguraciji. Mint naj bi kolikor toliko solidno deloval že z dvojedrnim procesorjem, z 2 GB delovnega pomnilnika in 20 GB prostora na disku ter grafiko 1024 x 768, pri Ubuntu pa je ta meja postavljena višje, predvsem kar zadeva delovni pomnilnik (4 GB) in prostor na disku (25 GB).

Programiranje, igranje… – Mint in Ubuntu sta si pod pokrovom več ali manj zelo podobna, zato na tem področju med njima večjih razlik ni. Kar zadeva igranje je potrebno poskrbeti za najnovejše gonilnike Nvidia ali Mesa in to je to…

Kateri je torej začetnikom bolj prijazen? Na starejših računalnikih je to vsekakor Mint, na kolikor toliko novih pa izbira ni več tako očitna. Mintu resda v prid govori podobnost z Windows, a tudi dela z Ubuntu se človek hitro navadi in potem neke velike razlike ni.

Več [1], [2]

Comments are closed.