Nova brskalniška dirka


Microsoftov Edge »najboljši«, Googlov Chrome »najhitrejši«…

Bomo po letu 2012, ko ga je prehitel Google s svojim Chromom in je Microsoft prvič po letu 2001 izgubil dominantno vlogo med brskalniki, deležni še ene »brskalniške vojne«? Vse kaže na to.

Microsoft se že krepko več kot desetletje trudi, da bi svoj brskalnik, ki na prelomu tisočletja kraljeval v okolju Windows, povrnil na pota stare slave. A do zdaj mu to ni šlo najbolj od rok. Najprej je stari Internet Explorer zamenjal z novim Edge, pa ni bilo pametnega učinka, nato pa več ali manj vrgel stran tudi Edge, saj je njegovo tehnologijo EdgeHTML, na kateri je temeljil, zamenjal z Googlovo odprtokodno tehnologijo Chromium. Ime je sicer ostalo isto, »pod pokrovom« pa se skriva nekaj čisto drugega. Kot je videti, je bila tale zadnja odločitev po dolgem času nekaj, kar bi lahko označili za dobro. Ali bolje – Microsoft je upravičil sloves, da zna vzeti tujo idejo in jo izboljšati do te mere, da prevzame sloves »originala«. Tako je bilo z DOS-om, Windows, Wordom, Excelom in še čem. Bo Edge tudi šel po tej poti?

Sodeč po zapisu v blogu razvojne skupine za Edge, so v Redmondu prepričani, da so na dobri poti. Po njihovem mnenju je Edge 91, ki je izšel nekaj dni nazaj, »najboljši brskalnik za Windows 10«. Razlog za to naj bi bili dve novi tehnologiji – pospeševalnik zagona (startup boost) in speči zavihki (sleeping tabs). Pospeševalnik zagona naj bi, kot pove že ime, krepko zmanjšal čas zagona brskalnika. To naj bi mu uspelo s selitvijo nekaterih Edgeovih procesov v ozadje oziroma njihovim zagonom ob zagonu računalnika, s čemer jih seveda ne bo treba zagnati ob zagonu brskalnika in bo vse skupaj torej videti hitrejše. Speči zavihki so namenjeni tistim, ki imate odprtih veliko zavihkov naenkrat in se veliko »sprehajate« med njimi. Ko se boste premaknili iz zavihka oziroma ga dali v ozadje, se bodo v njih »uspavali« vsi oglasi, ko pa zavihek spet odprete, se ponovno »zbudijo«. Na ta način naj bi po Microsoftovih navedbah zmanjšali obremenjenost pomnilnik za do kar 82 odstotkov.

Google se seveda zaveda, da je trenutna prevlada Chroma na trgu brskalnikov, tudi če traja že deset let, nekaj, na kar je potrebno paziti, sicer se bo zgodilo to, kar se je pred leti Internet Explorerju, ki se od takrat nikoli ni več pobral. Na Microsoftove trditve o prednostih brskalnika Edge se je Google torej moral odzvati. In se je.

Kot odgovor na Edge 91 je zato izdal Chrome 91, ki naj bi bil po njihovih meritvah za 23 odstotkov hitrejši od prejšnjih različic. Tak skok jim je uspel z izboljšanimi komponentami V8 Javascript in WebAssembly. Komponenti  vsebujeta novi prevajalnik za JavaScript, ki optimizira delo s pomnilnikom in »zapolnjuje vrzel med zahtevo po hitrem zagonu in optimizacijo kode za kar najhitrejše delovanje«.

In spopad se nadaljuje…▪

Comments are closed.