Združujeta se FreeNAS in TrueNAS


FreeNAS, odprtokodni operacijski sistem za naprave NAS, se združuje s svojim komercialnim bratom TrueNAS.

Podjetje iXsystems, ki stoji za razvojem obeh različic, je napovedalo, da ju bo združilo pod imenom TrueNAS. Trenutni različici FreeNAS 11.3 in TrueNAS 11.3 si delita okoli 95 odstotkov kode, tako da je združitev smiselna in različica 12.0 bo tako nosila enotno ime TrueNAS.

Seveda se mnogi sprašujejo ali bo nova različica odprtokodna in brezplačna ali plačljiva. Glede tega se kaj dosti ne bo spremenilo, saj bo spremenilo le ime, različici pa ostaneta, s tem da se bosta imenovali TrueNAS CORE, ki bo odprtokodna oziroma to, kar je bil do sedaj FreeNAS in TrueNAS Enterprise, ki bo plačljiv bo vključeval poslovno podporo in upravljanje.

CORE je kratica za Community Supported, Open Source, Rapid Development, and Early availability, že ime samo pa daje vedeti, kaj lahko pričakujemo od odprtokodne različice, ki temelji na brezplačnem in odprtokodnem FreeBSD.

TrueNAS 12.0 bo na voljo od 11. marca naprej, najpomembnejša novost pa je možnost kombiniranja diskov SSD in HDD, podrobnosti pa najdete na tem naslovu.

Več…

Comments are closed.