Microsoft brani odprto kodo


Microsoft je s pridružitvijo organizaciji Open Invention Network (OIN) posredno »odprl« kar okoli 60.000 svojih patentov in se s tem odpovedal nekaj milijardam dolarjev.

Open Invention Network (OIN) je skupina, katere namen je varovati Linux pred tožbami v zvezi z intelektualno lastnino. Skupina ima v lasti več kot 1000 patentov, vanjo pa je vključenih preko 2500 podjetij, med katerimi so tudi SUSE, Google, IBM in Red Hat.

Sedaj se je tej druščini priključil tudi Microsoft in nastala je dokaj zanimiva situacija. Eno od pravil OIN je namreč tudi navzkrižno licenciranje patentov z drugimi članicami, kar v praksi pomeni, da je Microsoft drugim članicam odprl kar okoli 60.000 patentov, vključno s tistimi, ki se nanašajo recimo na Android. To v praksi med drugim seveda pomeni tudi precejšen upad prihodka, ki so jih v Redmondu dobivali na račun teh patentov. Za ilustracijo je zgovoren podatek, da je Microsoft že leta 2014 na račun svojih patentov na področju Androida zaslužil 3,4 milijarde dolarjev, od katerih mu je samo Samsung plačal več kot milijardo.

Kaj se je zgodilo, da se je Microsoft v tako kratkem času prelevil iz največjega sovražnika v enega največjih podpornikov odprte kode? V Redmondu pravijo, da gre za spremembo filozofije poslovanja, ki se je začela že pred dvema letoma s projektom Azure IP Advantage Plan, ki je namenjen varovanju uporabnikov pred tako imenovanimi patentni troli, torej podjetji in posamezniki, ki pridobijo pravice do uporabe nekega patenta in potem služijo bodisi z licenciranjem pravic bodisi s tožbami uporabnikov. Seveda poteza ne temelji na Microsoftovi »dobrodelnosti« ampak na poslovnem modelu, ki stoji za idejo. Pred kratkim smo že pisali o tem, da je več kot polovica strežnikov, ki tečejo na Microsoftovi platformi Azure, Linuxovih, zato ni čudno, da je postal ta nekaj, čemur se morajo resno posvetiti.

Več…

Comments are closed.