IBM-ovo darilo ali zmaga odprte kode


Na prvi pogled novica, da je IBM »odprl« svojo tehnologijo, ki jo uporablja v svojih procesorjih Power, ne zdi zelo pomembna. A v resnici je prav nasprotno.

Gre za dejanje, ki bi že v bližnji prihodnosti lahko krepko spremenilo svetovni zemljevid dogajanja na področju tako strojne kot programske opreme. Zakaj? Arhitektura Power je zmogljiva procesorska arhitektura, uporabna od vgrajenih (embedded) naprav pa vse do superračunalnikov in na vseh mogočih področjih, od medicinske opreme do avtomobilske in vojaške opreme. In ker bo od sedaj naprej odprta, jo bodo lahko uporabljali prav vsi.

Od poteze bodo imeli koristi? IBM, Apple, Microsoft, proizvajalci naprav IoT (internet stvari), razširljivih strojnih rešitev v oblaku, kar pa Američane še najbolj skrbi, tudi kitajska podjetja ter »Rusija in drugi sov ražniki ZDA«. Kdo bo pa izgubil? Seznam je precej impresiven – Intel, Qualcomm, ARM, AMD, Samsung, RISC-V in seveda Trumpova administracija, ki se ji bo začelo krepko kolcati, ko bo dojela, kaj se dogaja.

Več…

Comments are closed.