Konzorcij za zaupno računalništvo


Konzorciju, ki ga gosti Linux Foundation, so se pridružili Google, Intel, IBM, Microsoft, Red Hat… Namen? Varnost in zasebnost uporabnikov.

Vse več podatkov, tudi skrajno občutljivih, je shranjenih v elektronski obliki, zato postajajo tudi mehanizmi, jih varujejo, vse bolj zanesljivi. A lukenj je še kar nekaj. Ko so podatki »pri miru« ali »na poti«, so večinoma dokaj varni, precej ranljivi pa so med delom. In tega se zavedajo tako nepridipravi kot razvijalci aplikacij.

Da bi poskusili ostati korak pred nepridipravi, je nekaj velikih podjetij stopilo skupaj in ustanovilo tako imenovani Konzorcij za zaupno računalništvo (Confidential Computing Consortium – CCC). Konzorcij gosti Linux Foundation, člani pa so zaenkrat Alibaba Cloud, Arm, Baidu, Google Cloud, IBM, Intel, Microsoft, Red Hat, Swisscom in Tencent. Vsako od teh podjetij bo nudilo svoje znanje in tehnologije, namen pa je »razvoj in pospeševanje odprtokodnih tehnologij, ki bo uporabnikom zagotavljale resnično zasebni dostop do podatkov«. V idealnem primeru bodo podatki vedno šifrirani ali kako drugače omejeni tako, da jih bo videl te tisti, kateremu so mu namenjeni.

Gre za prvi tovrstni odprtokodni projekt takšnih dimenzij, zato dejstvo, da ga gosti Linux Foundation ni nič presenetljivega, je pa zelo pohvalno to, da so se mu pridružili veliki spletni igralci. Kako bodo na to gledale nekatere vlade, pa je seveda druga pesem…

Več…

Comments are closed.