Dogovor med Linux Mint in Mozillo


Dogovor bi lahko opisali kot »da bo vse tako, kot je nekdaj bilo«…

Razvojna skupina distribucije Linx Mint je sporočila, da je z Mozillo sklenila dogovor, »tehnične in komercialne narave«, nanaša pa se na brskalnik Firefox. Novost bo v tem, da je Firefox od pravkar izšle različice Linux Mint 20.3, v vseh ostalih pa od Firefoxa 96 naprej takšen, kot je v vseh drugih distribucijah in operacijskih sistemih.

Sliši se malce nenavadno, a je tako. Linux Mint je do zdaj vseboval različico Firefoxa s spremenjenim videzom in nastavitvami, zdaj se pa vračajo spet k privzetim, kot jih ob izidu nastavi Mozilla. To v praksi pomeni, da domača stran zdaj ni več https://www.linuxmint.com/start/, da so privzeti iskalniki in privzeta konfiguracija enaki kot pri »drugih« Firefoxih in da Firefox ne bo vseboval sprememb kode iz Linux Minta, Debiana ali Ubuntuja.

In kaj bosta od tega imela oba udeleženca? Ekipa Linux Mint bo malce razvojno razbremenjena, ker jim ne bo več treba posebej »pakirati« Firefoxa, saj bo to naredila kar Mozilla, poleg tega pa bodo deležni dela dobička, ki ga generirajo uporabniki Firefoxa v Linux Mint, ko uporabljajo Googlov iskalnik. Kaj pa Mozilla? Njihova želja je, da bi bil Firefox videti enako na vseh podprtih platformah, računajo pa tudi na dobiček od uporabe iskalnikov in Firefoxove naslovne (oglasne) strani…

Več…

Comments are closed.