EU nedosledna pri naročanju programske oprem in storitev s svojimi lastnimi usmeritvami


EU zagovarja svojo odločitev pri oddaji svojega €189 milijonov vrednega javnega naročila, za nakup lastniške in odprtokodne programske opreme  in povezanih storitev. Free Software Foundation Europe trdi, da je pogodba v nasprotju z njenimi siceršnjimi odločitvami in usmeritvami.

FSFE je v izjavi v začetku tega meseca zapisal: "EU v objavljeni Digitalni Agendi, objavljeni maja 2010, poziva k "izdelkom in storitvam IKT ", ki so "odprti in interoperabilni. Smernice, ki jih je izdal projekt OSOR EU navajajo evropska pravila o javnih naročilih, ki pravijo, da morajo javni razpisi temeljiti na funkcionalnih zahtevah, ne pa na navajanju posebnih izdelkov ali proizvajalcev. Omenjeni razpis in pogodba pa vsebujeta dolg seznam konkretnih proizvodov, ki jih Komisija želi kupiti.

V pismu FSFE, Francisco García Moran, generalni direktor Generalnega direktorata EU za informatiko (Digit), je 10. decembra pojasnil, da je pogodba rezultat javnega razpisa, dodeljena na podlagi najvišje kakovosti in ceno. "

Pogodba zajema tudi naročilo odprtokodne programske opreme in s tem povezanih storitev, piše García Moran. Dodaja, da bo EU v kratkem objavil tudi dopolnjeno verzijo odprtokodne politike in da EU že zdaj uporablja preko 250 odprtokodnih rešitev in izdelkov.

Direktor navaja primere uporabljenih rešitev, vključno z uporabo odprokodnih strežnikov, orodij za sodelovanje, avtentikacijskih ogrodij, upravljanja vsebin in izmenjavo e-računov.

Več …

Comments are closed.