Kaj narediti s starim računalnikom?


Prodaja računalnikov je ponovno porasla, kar je morda znak stabilizacije krize v kateri se je znašel zahodni svet. Predvsem se je povečala prodaja netbookov, veliko ljudi se odloča tudi za nakup klasičnih prenosnikov.
Ob nakupu novega mlinčka, pa se pogosto zgodi, da se nam stari mlinček začne prašiti v kotu in čaka, da ga usoda odnese na drugi svet. Morda ostareli mlinček res ni več kos zahtevam Windows Viste ali Windows 7, vendar z malo volje in enim prostim popoldnevom, mu lahko z Linuxom vdihnemo novo življenje.

Po tem, ko posesamo ves prah, ki se je nabral na njem, imamo na razpolago mnogo možnosti, kaj z njim. Naj naštejemo samo nekatere:

1. Domači file server, ta je seveda lahko odprt tudi navzven in nam omogoča varen dostop preko gesla do naših podatkov preko spleta. Če je njegov notranji disk premajhen, se lahko odločimo za novega, morda kar zunanjega preko USB vhoda.
Enostavno navodila najdemu tu:

2. Domači mediacenter
Vsi se zavedamo da so CDji že prazgodovina, ki so jo že zdavnaj povozili MP3ji. Zakaj ne bi povezali našega starega mlinčka na naš hišni stereo sistem? Če je ostareli mlinček že glasen bo morda potrebno zamenjati kak ventilator ali napajalnik. Vendar gre tu za bolj simbolične zneske, ki ne bodo pretirano oškodovali naše denarnice. Velikokrat pomaga že dobro čiščenje s sesalnikom za prah.
Povežemo ga lahko tudi na naš TV in preko njega gledamo filme, DVDje, slike iz potovanja, ali poslušamo internet radio in internet TV.

3. Firewall
Še tako star mlinček nam lahko nudi dodatno zašito našega domačega omrežja. Firewall, ki deluje na Linuxu lahko dobro konkurira še tako dragim napravam.

4. P2P omrežja
Center odprte kode ne promovira kršenja avtorskih pravic. V isti sapi pa moramo povedati tudi to, da P2P omrežja ne služijo le nelegalni izmenjavi avtorsko zaščitenih vsebin. Preko P2P lahko najdemo ogromno prostih vsebin, izdanih pod prostimi licencami, kot so na primer creative commons. Mnogim novodobnim avtorjem P2P predstavlja spletni kanal za samopromocijo in je po učinku na drugem mestu, takoj za socialnimi omrežji, kot so Myspace, Facebook, Twitter. P2P je performančno kar zahteven, na Windowsih pa ima lahko tudi določene varnostne posledice. Tem pomanjkljivostim pa se lahko odlično ognemo na Linuxu.

To je samo nekaj idej, katerim lahko dodate svoje. Presenetilo vas bo, ko se boste lotili instalacije Linuxa, bo vse skupaj zelo enostavno. Linux je namreč v zadnjih letih dosegel pomembni napredek glede uporabniške izkušnje. Obstajajo številne brezplačne distribucije Linuxa, V zadnjem času je največ dobil na popularnosti Ubuntu Linux, vendar tudi druge distribucije niso nič slabše. Če je vaš stari mlinček zares v letih, potem vam predlagamo na primer Lubuntu, ali kaj podobnega.

Za vse dodatne informacije pa smo na voljo na info@coks.si

Comments are closed.