Linux-tablice v vzponu


Podjetje Juno na trg pošilja zanimiv tablični računalnik, ki ga poganja Intelov procesor x86, kar pomeni, da bo zanimiv za različne distribucije Linuxa.

Podjetje Juno Computers že nekaj let prodaja prenosne in namizne računalnike z Linuxom, zdaj pa svojo paleto izdelkov širi še na področje tabličnih računalnikov. Prva tablica Juno je že na voljo, v prednaročilu je zanjo treba odšteti od 429 dolarjev naprej, nanjo pa je mogoče namestiti eno od več različnih distribucij Linuxa za mobilne naprave z zaslonom na dotik.

Tablični računalnik ima 25,6-centimetrski (10,1-palca) zaslon na dotik IPS LCD z ločljivostjo 1920 x 1200 slikovnih pik, šestvatni štirijedrni procesor Celeron N5100, ki temelji na Intelovi arhitekturi Jasper Lake in 8 GB pomnilnika LPDDR-2133 RAM neposredno na osnovni plošči, kar zadeva prostor za shranjevanje pa je mogoče dobit različice z 256 GB, 512 GB in 1 TB prostora. Na okvirju tablice je mogoče najti priključke USB-C 3.1 , USB-A 3.0, mini HDMI, čitalnik microSD in 3,5-mm priključek za slušalke, naprava pa podpira Bluetooth 4.2, WiFi 5, napaja pa jo baterija kapacitete 3200 mAh.

Med operacijskimi sistemi so na voljo distribucija Mobian GNU/Linux, ki temelji na Debianu, in dve različici operacijskega sistema Manjaro: ena z uporabniškim vmesnikom Plasma Mobile in druga s Phosh. Juno navaja, da lahko na tablični računalnik namestite tudi operacijski sistem Windows, ki pa privzeto seveda ni vključen. Polnilnika June ne prilaga, deluje pa menda z vsemi polnilniki USB-C moči 36 W in višjimi.

Več…

Comments are closed.