Zanesljivost strežnikov


Pri odločitvah glede izbire strežniškega operacijskega sistema je potrebno upoštevati mnogo faktorjev. Upoštevati je potreba namen za kaj se uporablja, ceno, znanje in tudi zanesljivost.

Tokrat smo se lotili zanesljivosti strežnikov.
V najobsežnejši raziskavi (Yankee group), ki je merila dejanski čas delovanja in je vključevala 700 sistemov v kar 27h državah so prišli do zanimivih ugotovitev.

Zbrali so podatke za leto 2006 in 2007 in izračunali koliko povprečno so bili strežniki dosegljivi v tem času glede na strežniško rešitev, ki jo uporabljajo.

Podatki ki jih navajamo so veljali za leto 2007:

Med tem ko najdemo Microsoftov Server 2003 na neslavnem zadnjem mestu lestvice z kar 9 ur povprečnega nedelovanja na leto, so rezultati ostalih strežniških rešitev dosti bolj tesni in se gibljejo okrog 1 ure.
pa jih naštejmo nekaj:
Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 1,75 ur na server, kustumizirane instalacije Redhata so se odrezale bolje v povprečju 52 minut nedelovanja.
Ubuntu, ki je sicer bolj znan kot desktop rešitev, se lahko pohvali z 1,1 uro nedelovanja
Novell's Suse Linux malenkost čez 1 uro nedelovanja na leto
Glavni junak pa je IBM's AIX, s samo 36 minutami nedelovanja na leto.

Kot zanimivost pa naj še omenimo da Windos strežniki neslavno vodijo tudi po času ki ga zahteva vzdrževanje, dodajanje patchov, torej človeške vire:

Potrošen čas

Potrošen čas


Več o raziskavi

Naj zaključimo z mislijo da se bolj splača vlagati v izobraževanje informacijskega osebja, kot pa v nakup dragih licenc.

, ,

Comments are closed.