Največji »prestop« do sedaj


Kitajska namerava Windows nadomestiti z Linuxom na 50 milijonih računalnikov.

Če spremljate novice o Linuxu, ste zagotovo zasledili novic, da je Nemčija lani na več kot 25.000 osebnih računalnikih opustila sistem Windows in ga nadomestila z Linuxom. Odprtokodna skupnost je takrat napovedala, da »tokrat gre zares« in da se bodo za podobno potezo odločile tudi druge države.

Napovedi očitno držijo, saj se je za zamenjavo Windows z Linuxom pred kratkim odločila tudi Kitajska. In ker so tam številke malce drugačnega reda velikosti v Evropi, bo sprememba res velika, saj bodo operacijski sistem zamenjali na več kot 50 milijonih osebnih računalnikih. Čeprav je končni cilj obeh držav enak, se razlogi za to razlikujejo. Nemčija je to storila, da bi vlada prihranila pri stroških licenciranja in spodbujala odprto kodo. Kitajska pa, da bi »odstranila tuje operacijske sisteme« in zagotovila, da vzdrževanje sistema ostane znotraj lastne države.

Sprememba operacijskega sistema pa ne pomeni le udarca za ponudnike programske opreme, kot sta  Microsoft in Adobe, pač pa tudi za ne-kitajske proizvajalce strojne opreme, kot so Dell, HP in podobni, saj se bodo znašli na seznamu »tujih«. Si pa roke manejo pri Lenovu, Huaweiu in drugih podjetjih v kitajski lasti, saj jim bo prehod prinesel kar nekaj dodatnega prometa.

Več…

Comments are closed.