Da bo mogoče »tankati« kjerkoli


EVerest je odprtokodni vmesnik, namenjen univerzalizaciji polnilne infrastrukture električnih avtomobilov.

Kakorkoli obrnemo, električna vozila niso le modna muha ampak so naša prihodnost. A da bi lahko res zaživela, je potrebno rešiti še kar nekaj težav. Ena od njih je polnilna infrastruktura. Pri bencinskih dizelskih vozili smo se navadili, da imamo bencinske črpalke na skoraj vsakem koraku, na vseh pa je na voljo več ali manj enako gorivo, tako da je vseeno, kje »tankamo«. Pri električnih avtomobilih ni tako. Polnilnic je odločno premalo, pa še na teh ne morejo svojih vozil napolniti vsi vozniki. Zakaj? Ker polnilnice ne podpirajo vseh različnih standardov, ki jih uporabljajo različni proizvajalci električnih avtomobilov.

Rešitev je torej na dlani – razviti in implementirati je potrebno sistem, ki bi omogočal polnjenje električnih vozil ne glede na to, kateri proizvajalec ga je izdelal in na kateri polnilnici se vozilo polni (doma, javna polnilnica…). In to je potrebno narediti čim prej, saj se mnoge države pripravljajo na večja vlaganja v širitev polnilne infrastrukture.

Eden tistih, ki se je zadeve lotil, je Linux Foundation. Organizacija namerava v okviru projekta LF Energy razviti odprtokodno programsko opremo EVerest, ki bo »z digitalno abstrakcijo kompleksnosti različnih polnilnih standardov in načinov uporabe« omogočila, da bo električna vozila mogoče polniti na vseh polnilnih napravah. Cilj projekta je podpreti vse tri standarde ravni polnjenja električnih vozil (120 V, 240 V in hitro enosmerno polnjenje) ter odpraviti programsko nezdružjivost med vsemi petimi različnimi fizičnimi priključki (SAE J1772, CHAdeMO, Combined Charging System (CCS), Tesla Supercharger in ISO 15118 / Plug and Charge).

Projekt je zagnalo odprtokodno podjetje PIONIX GmbH, EVerest trenutno gostuje na GitHubu in je licenciran pod odprtokodno licenco Apache 2.0.

Več…

Comments are closed.