Brez odprte kode ne gre – tudi pri Microsoftu


Softwarski giganti dostikrat izustijo kako pikro čez odprto kodo, ta jim zadnje čase vedno bolj učinkovito klesti dobičke. Odprta koda je izredno pogosta tarča tako imenovanih FUD (Fear, uncertainty and doubt) kampanj s strani gigantov, predvsem Microsofta, a glej ga zlomka. Odprta koda se je znašla na enem izmed najbolj strateških področij velikana iz Redmonda.
Ko pa se gre za tekmo z močnim Googlom na področju iskanja, pa Microsofta tudi odprta koda več ne moti toliko. Razvijalci Microsoftovega novega iskalnika Kumo stavijo na odprto kodo in jo množično uporabljajo.
To pa seveda ni edini primer uporabe odprte kode v Microsoftovih rešitvah (npr. JQuery v Visual Studio). Na splošno je odprta koda odličen inkubator idej ki jih hitro posvojijo softwerski velikani in ponudijo množicam. Spomnimo se samo brskalnikov, odpiranje strani v tabih, integriranega iskalnika, itd…).
Prihodnost je vsekakor tako v odprti kodi kot tudi komercialnih rešitvah. Izbira programja pa je vedno stvar uporabnika. Več o tem si lahko preberete tu

Comments are closed.