Odprtokodna skupnost v boju proti Covidu-19


Ves svet se bori proti največji pandemiji v zadnjih stotih letih, veliko vlogo v tem boju pa ima tudi odprtokodna skupnost.

Zadnje mesece smo v boju proti koronavirusu priča številnim projektom, v katerih sodelujejo tehnološka podjetja in skupnosti na eni in zdravstvena stroka na drugi strani. Eden takšnih projektov oziroma in iniciativ je tudi Linux Foundation Public Health (LFPH), katerega cilj je pomoč sistemom javnega zdravstva po svetu.

Linux Foundation je znana neprofitna organizacija, ki pomaga promovirati in graditi odprtokodno skupnost s podporo programskim projektom, kot so Linux, Node.js, Hyperledger, Kubernetes in drugim. Cilj nove iniciative pa ni le programski ampak širši, saj je namenjen povezavi razvijalcev odprtokodne programske opreme in odločujočih v sistemih javnega zdravstva.

In kaj lahko odprtokodna skupnost prispeva v boju proti virusu? Lahko pomaga pri razvoju sistemov obveščanja o izpostavljenosti in s tem zdravstvu omogočiti lažje načrtovanje testnih, spremljevalnih in izolacijskih aktivnostih. LFPH trenutno vključuje dva sistema obveščanja – COVID Shield in COVID Green. Prvega je razvila skupina 40 razvijalcev Shopifyja in kanadske Digitalne agencije, drugega, na irskem s strani prebivalstva zelo dobro sprejetega, pa je po naročilu vlade razvilo podjetje NearForm. Oba projekta sta odprtokodna in tako prosto dostopna sistemom javnega zdravstva, k projektu pa so vabljena tudi druga tehnološka podjetja in skupnosti.

Več…

Comments are closed.