Norveška javna uprava uporablja odprte standarde


Norvežani, kot že kar nekaj držav EU, so sprejeli odločitev, da bodo začeli uporabljati odprte standarde za komuniciranje z državljani in podjetji na vseh svojih spletnih straneh. Za dokumentne standarde bodo uporabljali PDF in ODF. Poleg tega bodo uporabljali tudi PNG zapis za slike in Theora/Vorbis/Ogg in Flac odprte standarde za multimedijo. od Januarja 2012 bo uporaba teh standardov postala obvezna za celotno javno upravo.

Ta odločitev pomeni uveljavitev pravice do uporabe informacij javnega značaja, ne da bi s tem bili prisiljeni pristati na pogoje komercialnih ponudnikov programske opreme.

Izjava za javnost

Kaj pa naša javna uprava?

Pravna podlaga za tak ukrep že obstaja v Sloveniji.
5. Člen zakona o dostopu do informacij javnega značaja zahteva, da so informacije javnega značaja PROSTO dostopne pravnim ali fizičnim osebam.
34. Člen istega zakona določa, da mora biti vpogled v te informacije brezplačen.

Mnogi predstavniki pravniške in informacijske stroke delijo mnenje, da dosledno upoštevanje zakona o dostopu do informacij javnega značaja posledično narekuje uporabe odprtih standardov za objavo informacij javnega značaja na spletu tudi v Sloveniji. Trenutno se uporabljajo pri nas komercialni (zaprti) standardi zapisov, to v praksi pomeni da je uporaba teh standardov povezana z določenimi patenti in omejitvami pri uporabi. Posledično tudi z določenimi produkti, z njihovimi pogoji uporabe in njihovo ceno.

,

  1. #1 by Tadej on 1 avgusta, 2009 - 3:59 pop

    Na kakšni osnovi pa ti mnogi predstavniki pravniške in informacijske stroke delijo mnenje, da uporaba komercialnih standardov (bodimo konkretni in omenimo .doc) ni mogoča brezplačno? Konec koncev obstajajo brezplačni pregledovalniki .doc datotek, ki jih Microsoft ponuja brezplačno v uporabo.

    Bodimo torej objektivni in priznajmo, da omenjena člena ne predstavljata nobenega razloga, da bi morali razmišljati o prepovedi uporabe .doc dokumentov v javni upravi.

  2. #2 by AndrejK on 1 avgusta, 2009 - 4:20 pop

    Ne gre za plačno ali brezplačno uporabo. Odprt standard pomeni, da je specifikacija javno dostopna in da so tudi implementacije takšnih standardov brez posebnih omejitev. Da lahko torej kdorkoli naredi program, ki bo bodisi bral, ali pa urejal zapise v takšnem (odprtem) formatu.
    Kar v primeru .doc žal ne velja!

  3. #3 by Andrej Arh on 3 avgusta, 2009 - 7:24 dop

    Ni potrebno da se prepove doc format. Gre se le za to, da so dokumenti na voljo v odprtih standardih, če so zraven kopije v doc formatih ali ne, je meni vseeno.

    Nihče nima pravice omejevati uporabe javnih podatkov, ki jih država ponudi javnosti.

    V odnosu med državo in javnostjo ne sme biti prostora za pogoje nekoga tretjega.

    Pomembno je da so podatki v transparentnem zapisu, ki se ga lahko uporablja brez omejitev s strani koorporacij.

Comments are closed.