Firefox odločno nad sledilnike


Mozillin odprtokodni brskalnik Firefox bo od oktobrske nadgradnje naprej preprečeval vse zunanje sledilnike uporabnikom.

Sledilniki uporabnikom so v svoji osnovi nekaj, kar naj bi izboljšalo njihovo uporabniško izkušnjo, a zadnje čase ni več tako. Raziskave so pokazale, da se v povprečju več kot polovica časa (točneje 55,4 odstotka), potrebnega za nalaganje povprečne spletne strani, porabi za nalaganje sledilnikov in ne dejanske vsebine, na petini analiziranih spletnih strani pa so našli tudi več kot deset sledilnikov. A čas nalaganja je le ena od neželenih posledic.

Pri Mozilli so se odločili temu narediti konec in če bo šlo v se po načrtih, bodo v Firefoxu 63, ki je načrtovan za 23. oktober, sledilniki privzeto popolnoma onemogočeni. Nick Nguyen, podpredsednik Mozille, odločitev komentira takole: »Ko malce razmislite, kdo vse razvija brskalnike vidite, da gre za podjetja, ki razmišljajo, kako brskanje po spletu čim bolje unovčiti. Kot brskalnik, ki nastaja v okviru neprofitne organizacije, kot je Mozilla, lahko Firefox uporabniku ponudi splet, ki je bolj uporaben in bolj zabaven za raziskovanje!«.

Več…

Comments are closed.