Arhiv marec, 2018

Linux postal najbolj priljubljeno razvojno okolje

Tržna raziskava Stack Overflow 2018 je pokazala vedno večjo priljubljenost Linuxa med razvijalci in programerji. Prvič v zgodovini je prehitel tudi Windows.

Stack Overflow, ena največjih spletnih skupnosti, namenjenih razvijalcem programske opreme, je tudi letos objavila rezultate ankete, v kateri je sodelovalo več kot 100.000 programerjev. Od tega jih je bilo 39.000 iz Evrope, ter po 25.000 iz Severne Amerike in Azije. Anketa je pokazala, da je najbolj priljubljena platforma Linux (48,3 %), ki je prvič prehitel namizna in strežniška okolja Windows (35,4 %). Zelo spodbuden je tudi podatek, da je med temi programerji veliko tistih, ki se s programiranjem profesionalno ukvarjajo relativno kratek čas.

Več…

No Comments

Odprtokodni programi in odprtokodne naprave

Poznamo pojem odprtokodne programske opreme (OSS) in tudi odprtokodne strojne opreme (OSHW). Sta pojma med seboj primerljiva? Je pri napravah mogoče uporabiti enako razmišljanje kot pri programju? Je in ni…

Programska in strojna oprema sta dve več ali manj različni stvari. Programska oprema je povezana več ali manj le z informacijami, katerih shranjevanje, spreminjanje, razmnoževanje in prenos so, vsaj v primeru odprte kode, brezplačni. Pri strojni opremi je stvar nekoliko drugačna, saj jo sestavljajo fizične komponente, ki jih ni mogoče prav preprosto spreminjati, množiti, prenašati… In vse skupaj tudi brezplačno ne more biti. Pri programski opremi ima tudi veliko vlogo skupnost. Kaj pa pri strojni? Obstajajo kakšne vzporednice? Je ideji mogoče povezati?

Več v tem zanimivem razmisleku…

No Comments

Katera je zame?

To, da je Linux na voljo v več »okusih« oziroma distribucijah, je vsekakor ena njegovih boljših lastnosti. Uporabnikom namreč omogoča izbiro sistema, ki je najbolj primeren za njihove potrebe.

A izbira je lahko blagoslov ali pa prekletstvo. Katero distribucijo izbrati, če smo začetnik, če imamo starejši računalnik, prenosnik, če se hočemo igrati, če bomo veliko programirali, če bodo računalnik uporabljali predvsem otroci, če…? Tale vodič je vsekakor dobra odskočna točka.

Več…

No Comments